Профилактична мастектомия и реконструкция с импланти

Какво представлява профилактичната мастектомия?

Профилактичната мастектомия е хирургичното отстраняване на тъканта на гърдата, за да се предотврати появата на рак при хора, които са изложени на висок риск от това заболяване. Двустранната мастектомия е премахването на двете гърди. Изследователите показват, че е показано, че двустранната профилактична мастектомия намалява вероятността от рак с до 90 процента при високорискови жени. Установено е също, че двустранното назначаване намалява риска от 95 процента при жени с мутации на гени BRCA1 или BRCA2.

Кой трябва да обмисли преминаването на тази процедура?

Жените, които са изложени на висок риск от рак на гърдата, могат да обмислят профилактична мастектомия. Вие сте изложени на висок риск, ако:

 • Получавайте положителни резултати при проверка на BRCA мутации 1 и 2
 • Имате силна семейна анамнеза за рак. Това означава да имате кръвни роднини като баби, майки и сестри, които имат рак преди 50-годишна възраст
 • Диагностика на карцином in situ и фамилна анамнеза за заболяването. Независимо от името си, карциномът in situ не е рак. Карциномът in situ се счита за маркер на тумори и рисков фактор за рак на гърдата
 • Имате рак на гърдата в една гърда. Жените, на които е била отстранена една гърда поради рак, могат да изберат и гърдата да бъде отстранена до нея, дори ако гърдата не е засегната от рак. Обикновено това се прави така, че да е симетрично и повече за физическия вид, отколкото за здравето.

Други жени трябва да продължат да извършват стандартни мамографии и да поддържат грижата за гърдите с рутинни проверки. Това включва жени с:

 • Солидни гърди
 • Фиброкистозна гърда
 • калциране
 • Биопсия няколко пъти

Жените, които попадат в тази категория, може да се наложи да правят лични планове. Това може да включва ЯМР и годишна мамография за наблюдение на заболяването. Въпреки че споменатите по-горе състояния могат да предизвикат безпокойство, жените от тази категория обикновено не са добри кандидати за профилактична мастектомия.

 

Каква е процедурата?

Ако сте изложени на риск от рак, обикновено ще правите генетични консултации. По време на вашето посещение лекарят ще обясни подробно вашите възможности и риск от рак. Можете също така да говорите с медицински социален работник или съветник, който може да ви помогне да намерите информация. Тогава ще се консултирате с хирурга и пластичния хирург – ако искате реконструкция. Операцията обикновено се извършва заедно, като гръдният хирург премахва тъканта на гърдата и след това пластичният хирург завършва процеса на възстановяване.

Има много варианти за реконструкция. Жените, които нямат рак, обикновено имат повече време да вземат решение за най-добрия начин на действие и да определят правилната операция. Когато обмисляте тази процедура, може да се нуждаете от друго мнение. Уверете се, че сте разбрали подробно всички опции.

Когато е взето решение за мастектомия, обичайната процедура, която обикновено се прави, е проста мастектомия. При тази процедура хирург ще премахне кожата, зърната и цялата тъкан на гърдата. Те няма да премахнат лимфните възли или мускулите. Други операции включват мастектомия на зърното и кожата и няколко вида реконструкции. Можете да вземате решения заедно със специалист по гърди и пластичен хирург.

Възможни ли са усложнения или рискове?

Всички операции имат рискове. Веднага след операцията рискувате кървене, инфекция или натрупване на течност. Други проблеми могат да включват наранявания, които лекуват дълго време. Дълготрайните странични ефекти могат да включват:

 • Постоянно изтръпване в оперираната част
 • Възможността за раменете и гърдите слаби
 • Болка и сърбеж, които не знаят къде се намира

Възможно ли е ракът все още да се появи след извършване на процедурата?

Тъй като тъканта на гърдата е трудно да се премахне напълно, профилактичната мастектомия не може да гарантира, че няма да получите рак. Гръдната тъкан се простира до ключицата и подмишниците и е невъзможно да се премахнат всички клетки. За съжаление, за развитието на рака е необходима само една клетка.

Какви стратегии за превенция могат да разгледат жените?

Положителното изследване на генните мутации също показва, че сте изложени на висок риск от рак на матката. Ако случаят е такъв, може би искате да помислите и за премахване на матката. Две лекарства, тамоксифен и ралоксифен, са одобрени от FDA като лечение за превенция на рака на гърдата. Това лекарство обаче само ще предотврати естроген-позитивния рак на гърдата. Това лекарство може да има и опасни странични ефекти.

Facebook
Instagram