На кого е нужна лицева реконструкция

Изгаряния, травма, операция при рак и заболяване могат да засегнат лицето както на външен вид, така и функционалноУвреждането на костите и меките тъкани на лицето може да повлияе на способността да мигате, да се усмихвате, да говорите или да се храните. Лицевите пластични хирурзи могат да реконструират структурите на лицето, за да подобрят функцията и да помогнат на човек да се чувства комфортно с външния си вид.

За да възстанови структурите на лицето пластичният хирург може да използва тъкани от тялото като например свободен микроваскуларен трансфер на тъкани където хирургът взема кожа, кост или мускул от една част от тялото до реконструиране на нови черти на лицето. Този тип операция се нарича микросъдова, тъй като малките кръвоносни съдове на трансплантираната тъкан трябва внимателно да се свържат отново с нови кръвоносни съдове, за да се осигури успешна реконструкция. Когато този подход не е възможен имплантите и протезните устройства могат да помогнат за възстановяване на по-естествен вид контури, характеристики и функции.

Видове хирургични реконструктивни процедури за лице

  • Реконструкция на структурите на лицето, главата и шията
  • Реконструкция на носа
  • Поправяне на устните и небцето
  • Реконструкция на ухото
  • Реанимация и лечение на травма на лицето
  • Пренос на микросъдови свободни тъкани
  • Лечение на белези
  • Операция за рак на кожата
  • Операция на черепната основа

Процедура и грижи при лицево-реконструктивна хирургия

Процедурите за реконструкция на лицето се провеждат в хирургичното заведение, амбулаторен хирургичен център или болница от специалист хирург. Преди операцията хирургът ще извърши обстойна анамнеза и изследване и ще прецени дали да използва собствената тъкан на пациента като кожа или хрущял за реконструкция на определена зона. Или ако прецени, че са по-подходящи протеза или имплант. Хирургичният екип полага големи грижи за осигуряване на комфорт по време на всяка процедура за реконструкция на лицето чрез използване на анестезия. За по-сложни и комплексни процедури екипът може да препоръча обща анестезия, която причинява дълбок сън по време на операцията.

Пациентите подложени на леки операции могат да получат комбинация от седативни лекарства и локална анестезия, за да се поставят в отпуснато състояние с изтръпване около хирургичната област. Хирургът ще обсъди най-подходящия метод преди процедурата.

Възстановяване след хирургична реконструкция на лицето

Възстановяването от операцията за възстановяване на лицето е силно емоционално преживяване. Продължителността на времето за възстановителния период зависи от основните увреждания на лицето, възрастта и общото здравословно състояние на човека. Поносимост към болката към болката и техниките използвани от хирурга. Лицевите пластични хирурзи винаги се стремят да сведат до минимум появата на белези като работят, за да скрият разрези в естествените анатомични гънки когато е възможно. Повечето видими белези в крайна сметка ще заздравеят и ще се появят като тънки линии, които могат да бъдат по-бледи или по-тъмни от околната кожа.

Преди операцията е от съществено значение пациентът да обсъди с лекаря очаквания курс на възстановяване. Въпроси като превръзки, дренажи, грижи за хирургичното място, дейности, къпане, плуване, диета, сън и лекарства може да са част от указанията на лекаря за пациента.

Facebook
Instagram