Какво представлява операцията за подмяна на гръдни импланти

Операцията по подмяна на гръдни импланти цели да се справи с разнообразието от проблеми на хората, които са се подложили на уголемяване на гърдите, включително спукване на импланта, нагъване, капсулна контракция, асиметрия и увисване.

Разместването на гръдните импланти, което се отразява на външния вид на гърдите, е друга често срещана причина за ревизия. Тя също така може да коригира симмастия, която представлява сливане на тъканта на двете гърди и може да се получи, когато имплантите са поставени прекалено близо един до друг.

Ревизионната операция на имплантите е подходяща за жени, които са здрави, непушачи,  искат да коригират някой от тези проблеми или просто да заменят сегашните си импланти с такива с различен размер или форма.

Някои жени също така избират да заменят имплантите с физиологичен разтвор с по-нови със силиконов гел, които могат да създадат много естествено усещане и външен вид.

Предимства и недостатъци на ревизията на гръдните импланти

 • Предимства
  • С операцията за подмяна на импланти би трябвало да получите добре разположени, функционални импланти, които да отговарят на предпочитанията ви за външен вид и усещане.
  • Тя може да коригира болезнени усложнения като капсулната контракция.
  • Възстановяването след ревизия е по-леко, отколкото след първоначалното уголемяване на гърди.
  • Разходите за ревизионна операция понякога са по-ниски, особено ако се върнете при хирурга, извършил предната операция.

  Недостатъци

  • Може да се наложи или да поискате повече от една ревизия през живота си. След подмяна на имплантите също могат да се развият усложнения и формата на гърдите ви ще продължи да се променя с възрастта.
  • Повторното подлагане на операция може да бъде болезнено и скъпо.
  • Възможните рискове и странични ефекти си остават същите като при първоначалното поставяне на гръдни импланти.

Колко често трябва да се сменят гръдните импланти

Жените със салинови импланти (импланти с физиологичен разтвор) могат да го правят просто като се поглеждат в огледалото. Течовете са очевидни, тъй като спукването на импланта води до спадане на обема. Изтеклият физиологичен разтвор се абсорбира от тялото без последици, но повечето жени избират да подменят спадналия салинов имплант.

Настоящите препоръки на американската Комисия по безопасност на храните и лекарствените средства за силиконовите импланти е три години след поставянето им да се направи ЯМР и после да се повтаря през две, за да е сигурно, че не се е получило незабелязано спукване.

Кога най-рано след операция за уголемяване на гърдите можете да си направите ревизия

Добре е да чакате поне няколко месеца, ако не и година след първоначалната операция за уголемяване, преди да си направите ревизия.

Как протича ревизионната операция на гръдни импланти

Операцията обикновено включва подмяна на силиконовите или салинови импланти, за да се промени размерът или типът им или за да се коригират усложненията. Ще можете да избирате от мнгообразие от размери, форми и материали.

Операцията обичайно се извършва под обща упойка (което означава, че ще бъдете в безсъзнание) като амбулаторна интервенция.

Хирургът ви вероятно ще използва същите места за разрез като при първоначалната операция, но подробностите в хирургическия план ще зависят от целите ви.

Ревизионната операция на гръдни импланти обикновено трае от 1 до 3 часа, в зависимост от сложността, техниката на лекаря и това, дали в същото време се извършва и повдигане на гърдите.

Когато се събудите, ще имате превръзки на разрезите и ще бъдете с компресионен сутиен. Би трябвало да можете да си отидете у дома още същия ден.

Ревизията на гръдни импланти болезнена ли е

По време на самата операция ще бъдете под обща упойка, така че няма да усетите нищо.

Периодът на възстановяване след ревизионната операция типично е по-малко болезнен, отколкото след първоначалната операция за уголемяване на гърдите.

Какво да очаквате по време на възстановяването

Повечето жени имат нужда от два до три дни болнични след ревизия. Пълният период на възстановяване варира, но можете да очаквате да чувствате гърдите си болезнени и да сте изморени до 72 часа след операцията. Също така ще имате оток и синини.

Според много лекари възстановяването след ревизионна операция на гърдите е много по-леко, отколкото след първоначалното уголемяване.

Докато се възстановявате, въздържайте се да вдигате ръце над главата си и да вдигате каквото и да било над 5 кг. Леките физически дейности като ходене могат да засилят кръвообращението и да намалят отока.

Следвайте всички инструкции, които ви е дал хирургът, включително поддържайте разрезите чисти, носете компресионно бельо, за да подпомогнете намаляването на отока, и при необходимост вземайте обезболяващи средства, за да се чувствате комфортно.

Колко бързо ще видите резултатите

В рамките на три месеца, щом по-голямата част от отока спадне, ще видите първоначалните резултати, а след около година – и крайните резултати, щом отокът изчезне напълно.

Необходимо е да минат поне три месеца, преди гърдите ви да се „отпуснат и бухнат”, което означава, че естествената ви гръдна тъкан се е разтегнала, за да обхване импланта и мускулите са се отпуснали.

Белезите ще избледнеят през първата година след операцията.

Facebook
Instagram