Съществуват 4 основни типа лезии, за които трябва да внимавате, когато проверявате кожата си за признаци на рак.

Базоцелуларен карцином

Това е най-разпространената форма рак на кожата, но и най-малко опасната. Обикновено започва като повдигната подутина с телесен цвят с лъскав, перловиден ръб, като рана, която не зараства, или като подутина, която бавно нараства с времето. Ако не се лекува, може да се развие в язва и да навлезе в по-дълбоките тъкани.

Актинична кератоза

Преканцерозите (предракови образувания) в 10-15% от случаите могат да прераснат в спиноцелуларен карцином, затова трябва да бъдат лекувани. Навременното лечение предотвратява напредването на болестта. Среща се най-често при хора на средна или напреднала възраст, в областта на най-често излаганите на слънце места като лицето, врата, ушите, гърба на ръцете и скалпа. Започва като червено-кафяви залющени и грапави петна по кожата.

Спиноцелуларен карцином

Това е втората най-разпространена форма рак на кожата, която се появява в онези зони, които са били най-много изложени на слънце, като лицето и скалпа. Започва като подутина с грапава повърхност, която може да се разрасне бързо и да образува язви, от които изтича течност. Може да се разпространява бързо, особено ако е разположен на устните, ушите, пръстите на ръцете или краката или при пациенти със слаб имунитет. Хирургичната намеса за отстраняване на спиноцелуларен карцином е от жизненоважно значение.

Меланом

Това е най-редкият вид рак на кожата, но и най-опасният. Той може да порази хора на всяка възраст и за разлика от други видове рак, които са по-чести при по-възрастни хора. Започва като петно, което получава тъмна пигментация, развива неравномерни граници или различни цветове с времето, или като бързо разрастваща се розова или червена подутина. Може да се разпространи и да засегне вътрешните органи, затова е нужно незабавно лечение.

Facebook
Instagram