Реконструкция на гърдите след мастектомия

Операцията реконструкция на гърда е физически и емоционално възнаграждаваща процедура, която се прилага при частично или цялостно отстранена гърда, най-често след мастектомия. Процедурата представлява комбинация от техники на пластичната хирургия, чрез които не само се създава нова гърда, но значително се подобрява външният вид на жената, нейното самочувствие и качество на живот.
С помощта на тази процедура може да се постигне относително естествен външен вид и усещане. Реконструираната гърда обаче няма да изглежда, да се усеща или да има чувствителността преди нейното отстраняване.

Обикновено реконструкцията на гърдата включва няколко процедури, които се извършват последователно на етапи. Тя може да протече едновременно с мастектомията или да се отложи до пълното възстановяване на пациента след мастектомията и другите допълнителни курсове на лечение. От значение е жената да се чувства готова за психическото и емоционално приспособяване, което реконструкцията изисква. Както при загубата на гърдата, така и при нейното възстановяване, е необходимо да се „привикне” към крайния резултат.
Реконструкцията на гърдата се постига чрез няколко реконструктивни техники, които оптимално възстановяват формата, външния вид и големината на гърдата и може да включват:
Какво представлява реконструкцията на гърдата?
Ламбо техники, при които се използва собствен мускул, мазнина и кожа, за да се създаде гръдният хълм или да се покрие гърдата
Тъканно разширяване, при което здравата кожа се издърпва до покриване на импланта
Оперативно поставяне на имплант
Присаждане и други специфични техники за създаване на зърно и ареола
В случай, че обмисляте гърда реконструкция консултацията е първата стъпка в процеса. Важно е да знаете, че въпреки че реконструкцията позволява ефективно възстановяване на женската гърда, резултатите може значително да варират. Реконструираната гърда няма да притежава същата чувствителност и ще се отличава като усещане в сравнение с естествената гърда. Разрезите, независимо дали от самата реконструкция или от мастектомията, остават забележими. Техниките, при които се използват ламба, оставят разрезни линии и при местата-донор, но те по принцип са локализирани в не толкова открити области на тялото като гърба, корема и дупето.

Реконструкцията се прилага и когато само едната гърда е отстранена. В този случай за подобряване симетрията между двете гърди (размер и позиция) се препоръчват допълнителни процедури като повдигане, намаляване или уголемяване на гърдите.
Добри кандидати за реконструкция на гърдата са жени:
• които приемат диагнозата и лечението
• без други заболявания, които биха могли да намалят ефекта от реконструкцията
• имат реалистични очаквания и позитивна нагласа що се отнася до възстановяването на гърдата и на фигурата като цяло
Откъде да започнете?
Консултацията с Вашия хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как с процедурата по изграждане на гърда ще се постигне оптимално възстановяване на пострадалата гърда. По време на консултацията трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:
• обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
• възможностите, които реконструктивната хирургия предлага при изграждане на гърда
• очакваните резултати и вероятните рискове
• подробна информация за курса на лечение, препоръчван Ви от Вашия хирург, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими
Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.
Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултацията те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:
• да споделите Вашите очаквания
• да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
• точно да следвате инструкциите на Вашия хирург
Взимайки решението да се консултирате с хирург и да следвате неговите съвети и препоръки, Вие всъщност осигурявате Вашата собствена безопасност и успеха на процедурата.
Вашата реконструкция на гърдата
Реконструкцията на гърдата е силно индивидуална процедура. Различните техники за реконструкция на гърда предлагат различни предимства. При избора на подходящ курс на лечение се взимат предвид анатомията на пациента, неговите предпочитания и препоръките на хирурга.
За жените, които избират реконструкция, има нови хирургически процедури, които са по-бързи и по-лесни, като обикновено дават добри резултати. Една от тези нови хирургически техники се нарича ЕДНОЕТАПНА реконструкция на гърдите.
Процедурата става все по-популярна сред хирурзите, тъй като при нея пациентките претърпяват само една операция за реконструкция на гърдите им, вместо две или повече.
КАК СЕ ИЗВЪРШВА:
Комбиниран разширител/гръден имплант, се поставя в гръдния кош по време на мастектомията. Устройството има малка тръбичка за пълнене и купол, който се поставя в близост до импланта. В продължение на седмици или месеци в него се инжектира физиологичен разтвор с цел разширяване и растеж на тъкан. След достигане на желания размер, тръбичката и куполът могат да бъдат отстранени с елементарна процедура в лекарския кабинет, а имплантът остава на място.
Реконструкция на гърдата може да се направи по време на мастектомията. Това се нарича незабавна реконструкция. Или може да бъде направена месеци, или дори години след мастектомията. Това се нарича късна реконструкция. В зависимост от личните Ви обстоятелства Вие и Вашият хирург ще решите кой метод е най-добър за Вас.
НЕЗАБАВНА РЕКОНСТРУКЦИЯ:
Предимството на незабавната реконструкция е, че Вашата гърда бива възстановена по време на мастектомията. Ето защо Вие имате само една операция и един възстановителен период. Това означава, че можете да избегнете преживяването да останете само с една гърда или без гърди.
КЪСНА РЕКОНСТРУКЦИЯ:
Предимството на късната реконструкция е, че Ви позволява най-напред да се фокусирате върху възстановяването си от рака и да си възвърнете силите. Късната реконструкция Ви дава и повече време да обмислите алтернативите и да вземете добре информирано решение относно реконструкцията на гърдите.
Има различни начини за реконструкция на Вашите гърди. Методът, който Вие и Вашият лекар ще изберете, ще се основава на няколко фактора, а именно:
– Вашето здраве и начин на живот
– Типа на Вашето тяло
– Големината на гърдите Ви
– Вашия личен избор
– Количеството останала кожа и тъкан.
Реконструкция на гърдите може да бъде направена с използване на тъкан от Вашето тяло, с използване на гръдни импланти или с комбинация от Ваша тъкан и гръдни импланти.
ИЗПОЛЗВАНЕ НА СОБСТВЕНА ТЪКАН ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ГЪРДАТА:
Капаче от широкия гръбен мускул
Един от методите за реконструкция на гърдата с Ваша собствена тъкан се нарича “капаче от широкия гръбен мускул”. По време на тази процедура се взема част от кожата и мускула от гърба или от подмишницата и се поставя в зоната на гърдата, където се използва за нейната реконструкция. Кожата и мускулът от гърба обикновено са много тънки, този метод понякога се използва за придаване на по- естествен вид и форма на новата гърда.
Капаче TRAM:
Друг начин за реконструкция на гърдата с Ваша собствена тъкан се нарича “капаче TRAM”. При тази процедура от зоната на стомаха се взема мазнина и мускул и се поставя в зоната на гръдния кош за реконструкция на гърдата. Понякога е възможно запазване на кръвоснабдяването и връзката със стомашната област. Когато това не е възможно, кръвоносните съдове от стомашната тъкан трябва да бъдат свързани към областта на гръдния кош чрез микрохирургия.
Капаче DIEP:
Друг метод за реконструкция на гърдата с Ваша собствена тъкан се нарича “капаче DIEP”. DIEP (дълбок долен епигастрален перфоратор) е подобен на процедурата TRAM, но не се взема мускул, а само кожа, мазнина и кръвоносни съдове от стомашната област.
По време на мастектомията хирургът отстранява кожата и тъканта на гърдата, оставяйки тъканите на гръдния кош плоски и опънати. Преди да се постави траен имплант, тъканта на гърдата трябва да бъде разтегната, за да му се направи място. Тази процедура се нарича разширяване на тъканта. Тя може да бъде извършена на два или на един етап.

Двуетапна реконструкция на гърдата

Двуетапната реконструкция на гърдата с импланти е много популярна възможност. Тази процедура може да се извърши или по време на мастектомията, или на по-късен етап (късна).

КАК СЕ ИЗВЪРШВА: Първи етап: В гръдния кош се поставя временен разширител на гръдната тъкан. В продължение на няколко седмици Вашият хирург постепенно напълва разширителя с физиологичен разтвор, който е подобен на солена вода. По време на този процес Вашата кожа постепенно се разтяга и расте, за да направи място на имплантите. Вашето тяло бавно се приспособява към нарастването на импланта по същия начин, както женското тяло се приспособява към постепенното нарастване на корема по време на бременност. Втори етап: След като джобът с форма на гърда бъде формиран, тъканният разширител се изважда и в джоба се поставя гръден имплант. При реконструкция след мастектомия гръдният имплант най-често се поставя подмускулно. Операцията за замяна на тъканния разширител с гръден имплант (размяна на импланти) обикновено се извършва под обща анестезия в операционна зала. Тя може да изисква кратък болничен престой или да бъде извършена амбулаторно. Техниките, при които се използват ламба, водят до по-естествено усещане на гърдата и се прилагат, когато останалите след мастектомията тъкан и мускул са незначителни. Разрезните линии са забележими както на реконструираната гърда, така и на местата-донор. Възстановяването е по-продължително. Съществува и вероятност от частична или пълна загуба на ламбото в следствие на недобро заздравяване. Понякога след мастектомията остава тъкан от гръдната стена, достатъчна да покрие импланта. Поставянето на имплант почти винаги изисква ламбо техники или тъканно разширяване. При реконструкцията чрез тъканно разширяване, възстановяването е по-лесно, но самият реконструктивен процес е по-дълъг. След поставянето на експандера (разширителя) е необходимо той да се пълни неколкократно чрез вътрешна клапа, което осигурява постепенното разширяване на тъканта и създаването на здрава тъкан. Това налага посещения при Вашия хирург в разстояние на повече от 4-5 месеца. Ако експандерът не служи като постоянен имплант, след изпълнение на неговата функция той се отстранява чрез оперативна намеса. Реконструкцията на гърдата завършва с реконструкция на зърното и ареолата Реконструкцията може да се извърши еднократно или на няколко етапа в зависимост от използваните техники за реконструкция на гърда, предприетото лечение и времевите рамки, в които искате да постигнете желаните резултати. Цялостната реконструкция обикновено се постига чрез множество процедури в продължение на няколко месеца. Подготовка за операцията Вашият хирург ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия при реконструкция на гърда, които ще включват: • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства • инструкции и лекарства за деня на самата операция • специфична информация, свързана с избраната упойка Ще бъдете помолени да подпишете формуляр (информирано съгласие), с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения. Възможните рискове при тази процедура са кървене, инфекция и недобро заздравяване. При техниките, използващи ламба, съществува и риск от значителна загуба на тъкан, загуба на чувствителност, както на местата-донор, така и на реконструираното място. При използването на импланти има риск от капсулиране и разкъсване на импланта. Всяка една операция крие рискове, свързани с анестезията. Тези и други фактори трябва да бъдат дискутирани с Вас преди да дадете Вашето съгласие за операцията. Въпреки че реконструкцията на гърдата води до забележителни резултати, реконструираната гърда не може напълно да замести естествената. Дори след корекции на другата гърда, симетрията между двете гърди няма да бъде пълна. Под повечето видове дрехи обаче и бански костюми, Вашите гърди ще изглеждат естествени и хармонично оформени. Безпокойството преди операция реконструкция на гърда е напълно естествено и оправдано. Споделете Вашите емоции всички интересуващи Ви въпроси с Вашия хирург. Решението относно вида на упойката се взима според специфичността на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Вашият хирург и медицинския персонал ще се погрижат изцяло за Вашия престой и безопасност. Следоперативни грижи Възстановяването при реконструкция на гърда изисква кратък престой в болничното заведение. Първоначалните реконструктивни процедури най-често се осъществяват под обща упойка. Някои вторични процедури са по-леки и не изискват оставане в болничното заведение. При тези случаи локалната упойка е достатъчна. След използването на ламбо или имплант и приключване на операцията, разрезите ще бъдат превързани. Еластична превръзка или поддържащ сутиен ще минимизира отока и ще стегне гърдите. За подпомагане на изтичането на излишната кръв и флуид, може да бъде поставен дренаж. Преди изписването Ви от болницата, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания. След поставяне на експандер, превръзките се подменят през 3-4 дни. Тогава се извършва и раздуването на експандера с физиологичен серум. Тази процедура се повтаря до окончателното му раздуване между 28-ми и 30-ти ден от поставянето на експандера. Сваляне на конци на 14-ти ден от операцията. При поставен дренаж, превръзката се сменя на следващия ден, а той се маха по преценка на хирурга. Прием на обезболяващи или антибиотик – по преценка на хирурга. След свалянето на конците, белезите се третират сутрин и вечер до 3-ти месец или по-дълго по желание. Белегът да не се излага на слънце или солариум до 6-ти месец от операцията. Манипулации по премахване на белега могат да започнат след 1-ия месец. Да се избягва вдигането на тежки предмети; фитнес зала може да се посещава след 45-ти ден от операцията. Ако имате въпроси относно Вашето реконструкция на гърда възстановяване, свържете се с Вашият хирург. Възстановяване Първоначално възстановяването след оперативна реконструкция на гърда е придружено от отичане и дискомфорт при мястото-донор (при техники, използващи ламба). Лекарства за смекчаване на този дискомфорт може да Ви бъдат изписани. По време на възстановителния процес се препоръчва денонощно носене на поддържащ сутиен. Важно е да почиствате оперираното място и да прилагате предписаните Ви лекарствени кремове. Спазването на предписанията на Вашия хирург е от съществено значение за резултата от операцията. Веднага щом се почувствате готови може да се върнете към лека активност – обикновено няколко дни след операцията. За затварянето на раната обикновено се използват абсорбиращи се конци. В противен случай конците се махат до две седмици след операцията. Дотогава вероятно ще бъдете готови да се завърнете към нормална активност, но избягвайте натоварващи упражнения и вдигането на тежки предмети. Възстановяването след оперативна реконструкция на гърда, продължава няколко седмици, при което отокът изчезва, а формата и положението на гърдата се прецизират. Продължавайте да спазвате указанията на Вашия хирург и периодично се преглеждайте. Резултати Крайните резултати от реконструкцията на гърдата след мастектомия могат да Ви помогнат да се почувствате физически и емоционално удовлетворени. С времето част от чувствителността на гърдата се възвръща, а белезите избледняват. Необходими са усилия и компромиси, но за повечето жени те са незначителни в сравнение с по-доброто качество на живот и възможността отново да изглеждат и да се чувстват пълноценни. Внимателното следене на състоянието на гърдата чрез различни диагностични техники е от огромно значение за Вашето здраве в дългосрочен план. Не пренебрегвайте редовните прегледи след извършената операция, за да съхраните постигнатите добри резултати от реконструкция на гърда.

 

Facebook
Instagram